Acum , sa va scriu cateva informatii despre stafilococ, din pacate le avem si le-am "trait".
Exista trei specii patologice la om :
Staphylococcus aureus - cel mai agresiv
Staphylococcus saprophyticus
Staphylococcus epidermydis
Este o bacterie care patrunde in organism atunci cand acesta este lipsit de aparare, copii cu imunitatea scazuta. Eruptiile dentare , de exemplu, scad imunitatea , lipsa de fier (anemia) scade si ea imunitatea. Mandruta mea e in continua lupta cu dintii, de la 10 luni, si cu lipsa de fier de la 1 an si 1 luna ( cand de cand s-a auto-intarcat). Acum ne ies doi canini si o masea , din ultimele 4 .
Din pacate, aceasta bacterie este intalnita peste tot, in aer, in apa, si se transmite direct ,in contact cu focarele, saliva infectata sau indirect , prin intermediul mainilor.
Exudatul faringian este analiza cu care se descopera , se ia mostra de saliva , dureaza undeva la 3 zile pana apare rezultatul. Important este ca atunci cand se recolteaza proba, copilul sa nu fie sub tratament, daca a urmat un tratament cu antibiotice, se asteapta 7-10 zile de la ultima administrare. Sa nu bea nimic cu 3 h inainte, este bine sa fie luat dimineata.
Daca rezultatele indica o infectie cu stafilococ auriu, se face o antibiograma, prin care se testeaza clasa de antibiotice la care este sensibil. Multe dintre antibioticele la care este sensibil, nu pot fi administrate la copii, ori se administreaza injectabil ori sunt foaret amare si cantitatea este mare, aici exista riscul vomei . Cel mai des folosit este Trimethroprim Sulfamethoxazol , Epitrim sau Sumetrolim . Atentie !!! Epitrim-ul are o concentractie mai mare decat sumetrolimul, daca il folositi pe cel din urma, fie dati o cantitate mai mare ( 8 ml) timp de 7 zile, fie mai multe zile ( 10 de exemplu) . Noi am folosit Epitrim , 5 ml /7zile. La 10 zile dupa incheierea tratamentului se reface testul, cu noroc nu o sa mai apara. Partea proasta este ca , nu este activ , insa copilul este purtator sanatos, ca multi altii, 30 % din populatie este purtator sanatos si nu necesita tratament decat daca apar simptome .
Am repetat si noi testul , e iesit negativ, insa la jumatate de an a reaparut, L-am tratat iar, urmeaza sa facem exudatul.
Trebuie sa stiti ca este o bacterie foarte rezistenta.
- Rezista la intuneric 2-3 luni.
- rezista la temperatura umeda de 62grade C timp de 30 min
- Alcoolul etilic o omoara in 15 min ( daca dezinfectati manerele usilor, capacul de WC, si alte suprafete din casa)
Am gasit aici un articol foarte interesant si explicit, cu bibliografie . Va recomand sa il cititi !!!
P.S. Noi am facut si exudat nazal , de fiecare data, nu a fost identificat si acolo, speram nici sa nu fie, insa este indicat sa il faceti si pe acesta, daca tot "chinuiti" copilul.
Mami, am trecut și noi prin aceeași experienta ca și tine..cand am citit articolul, m.am regăsit perfect..
RăspundețiȘtergere